„S-au făcut deja prea multe stadioane în orașe care aveau nevoie mai degrabă de școli sau spitale”
Printre măsurile de reducere a bugetului se numără oprirea a mai multor proiecte de stadioane, printre care Dinamo, Constanța, Timișoara și Pitești, au confirmat pentru publicația de sport GOLAZO.ro surse la curent cu ceea ce partidele au agreat deja.
Marius Apăvăloaie
6/6/20252 min read


Cele 6 stadioane neîncepute valorează aproape 700 de milioane de euro (3,5 miliarde de lei) și reprezintă aproape 9% din suma de 39 de miliarde de lei necesară pentru echilibrarea bugetului în acest an, cifră pe care discută „comisia tehnică” de la Cotroceni.
Numai că există contracte pentru stadioane, chiar dacă nu au fost începută construcția. „Deja constructorul care a câștigat licitația a început să comande și chiar să-și procure tot felul de componente și prefabricate”, a spus Gică Popescu, președintele Farului Constanța, pentru GOLAZO.
„Foarte simplu, nu mai sunt bani. Banii care sunt, sunt pentru a funcționa orașul și a ne ține în viață”, a spus Constantin Toma, primarul ales cu 78% în Buzău, cel care a anunțat în ianuarie desființarea echipei de handbal și anunță acum retragerea sprijinului pentru echipa de fotbal.
Discuțiile pe buget dintre reprezentanții PSD, PNL, UDMR și USR, moderate de reprezentanții președintelui Nicușor Dan, continuă la Cotroceni. Există mari diferențe în privința măsurilor propuse, între partide.
Dar există și „elemente comune, asupra cărora toți suntem de acord”, potrivit unuia dintre politicienii care ia parte la negocieri. „Nu sunt măsuri, dar sunt lucruri clare, asupra cărora ne-am înțeles, cum ar fi oprirea construcției unor stadioane”, a adăugat cel care a solicitat confidențialitate, având în vedere că negocierile sunt sensibile. GOLAZO.ro a confirmat informațiile și din alte surse.
Salariile nu pot fi tăiate repede
Unul dintre punctele agreate de către partide este faptul că România are nevoie de o echilibrare de buget cu 39 de miliarde de lei în acest an, urmată de încă 60 de miliarde pentru 2026. De unde pot veni economiile?
Din salariile de la sistemul public e foarte puțin probabil să ai efecte pozitive rapid. Evaluările de personal și concedierile durează. De altfel, chiar și Nicușor Dan a spus, miercuri, că efectele în privința restructurării numărului de oameni se vor vedea de la 1 ianuarie 2026.
Dacă tai de la stadioane, economia se înregistrează imediat în buget
„Din investiții însă, poți tăia știind că, oricum, unele dintre planuri au fost făcute exagerat”, a explicat un reprezentant al Guvernului, cu care redacția a discutat.
Un risc al păstrării investițiilor este acela că, dacă ar fi începute, ar urma să nu mai fie decontate de către UE. Deja, Comisia Europeană a anunțat miercuri România că riscul este suspendarea fondurilor. Dacă ar fi începute în aceste condiții de deficit bugetar, obiectivele ar fi finanțate de către statul român, ceea ce ar adânci deficitul bugetar.
Se caută, așadar, pentru tăieri „obiective scumpe și care să nu fi fost începute”, au explicat mai mulți oameni implicați.
Și au fost descoperite „planurile pentru patru stadioane, fiecare mai scump de 95 de milioane de euro: Timișoara, Constanța, Pitești și Dinamo”.
Mai multe detalii despre acest subiecte, citește pe HotNews.ro.
Follow The Money este o publicație independentă și ne bazăm pe informații verificate pentru a aduce cititorilor noștri subiecte relevante și de interes public. Dacă ai un pont, o informație importantă sau un subiect care merită investigat, ne poți scrie la contact@followthemoney.ro. Ajută-ne să scoatem adevărul la lumină!