Cât de stufos e aparatul de stat din România: sunt aproape 14.000 de instituții publice

Desființarea unor instituții de stat și/sau comasarea lor se află, în aceste zile, pe lista propunerilor pe care le analizează liderii și negociatorii partidelor care ar putea forma viitorul Guvern.

Daniel Ionașcu

6/6/20252 min read

HotNews a solicitat Ministerului Finanțelor date legate de numărul entităților publice, pentru a releva proporțiile aparatului de stat din România.

Ministerul Finanțelor a transmis că, în acest moment, există 13.949 instituții publice. Dintre acestea, 2.573 aparțin administrației publice centrale. Este vorba despre acele agenții, autorități, institute, administrații, centre, regii, oficii, comisii, departamente, comitete, unități etc coordonate la nivel central.

Restul de 11.376 de entități de stat aparțin administrației publice locale – primării și consilii locale. Lista la nivel local cuprinde și instituțiile publice din învățământul preuniversitar.

„În discuţiile cu liderii partidelor, toţi au fost de acord că nu mai merge cum a mers şi că trebuie să facem acele restructurări ale aparatului de stat, că trebuie să reducem indemnizaţiile oamenilor din diverse consilii de administraţie şi să comasăm instituţii”, a afirmat miercuri preşedintele Nicușor Dan.

Aproape 40 de entități doar la SGG și în subordinea premierului

Discuții despre comasarea unor instituții au mai avut loc, însă nu a fost luată nicio măsură.

În aparatul central al Guvernului există domenii pentru care funcționează în același timp mai multe agenții sau autorități, cu activități care se suprapun sau se completează, potrivit unei analize realizate de HotNews la începutul anului. Unele sunt în subordinea directă a Executivului, altele sunt în coordonarea ministerelor și mai există și autorități sub controlul Parlamentului.

În subordinea premierului și Secretariatului General al Guvernului (SGG) se află aproape 40 de entități guvernamentale (agenții, institute, administrații, comisii, oficii, departamente etc), potrivit unui răspuns al SGG către HotNews.

Legat de faptul că în cazul unora dintre instituții activitatea se suprapune cu a altora, SGG susținea că „acest aspect face obiectul analizei Guvernului” în vederea comasării.

O parte din agenții trebuiau comasate până la sfârșitul lui iunie 2024. Mai exact, o eficientizare guvernamentală trebuia realizată până la data de 30 iunie 2024, prin comasarea a cel puţin 20% din numărul de agenții, potrivit Legii 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare. Acest lucru nu a fost realizat.

„Institutele, institutele naţionale, agenţiile, autorităţile, comisiile de specialitate organizate ca structuri distincte, indiferent de denumirea acestora şi formele de organizare, departamentele organizate distinct în structura organizatorică a Secretariatului General al Guvernului, aflate în subordinea/ coordonarea/ autoritatea Secretariatului General al Guvernului sau pentru care secretarul general al Guvernului îndeplineşte funcţia de ordonator principal de credite, se comasează cu cel puţin 20% din numărul acestora”, scrie în lege.

Citește restul articolului pe HotNews.ro.

Follow The Money este o publicație independentă și ne bazăm pe informații verificate pentru a aduce cititorilor noștri subiecte relevante și de interes public. Dacă ai un pont, o informație importantă sau un subiect care merită investigat, ne poți scrie la contact@followthemoney.ro. Ajută-ne să scoatem adevărul la lumină!