Prim-magistratul asistent de la CCR, Benke Karoly, nu a declarat veniturile soției în ultimii 15 ani
Angajat al Curții Constituționale cel puțin din 2008, Benke Karoly este magistrat asistent șef al CCR, omul despre care se spune că supervizează orice decizie luată în instituție. Este considerat indispensabil, astfel încât Institutul Național al Magistraturii (INM) și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îl plătesc ca formator de noi magistrați sau ca membru în comisiile de examen.
Daniel Ionașcu
5/30/20253 min read


CCR a stabilit, joi, că funcționarii nu mai sunt obligați să facă publice veniturile soților și ale copiilor aflați în întreținere. Vizionar, Benke Karoly procedează astfel de 15 ani.
Benke are o problemă cu declararea veniturilor soției încă din 2011, când a refuzat să-i treacă numele și salariul în declarațiile de avere. „Confidențial, conform fișei fiscale”, a scris Benke de fiecare dată în rubrica referitoare la veniturile soției, potrivit PRESShub.
Potrivit declarațiilor de avere de pe site-ul ANI — care nu vor mai fi accesibile în urma deciziei CCR — în 2013, soția lui Benke Karoly se angajează ca „HR Manager” la compania UTI SA București. Desigur, salariul este confidențial. Anterior, soția magistratului asistent șef era angajată la o firmă din Câmpina.
În declarația de avere din 2015, Benke Karoly a scris că nu cunoaște ce venit a avut soția sa în calitate de asociat și administrator al firmei Talent Reserve SRL. Evident, salariul de la UTI rămâne „confidențial, conform fișei fiscale”.
2017, anul cu noroc
În 2016, familia Benke susținea că deține un apartament în București și unul în Sfântu Gheorghe, iar în conturi bancare avea 8.000 de euro și aproximativ 200.000 de lei. Tot atunci, familia mai avea un credit bancar de 137.000 de franci elvețieni, contractat în 2007 și scadent în 2022. La acel moment, soția magistratului nu mai lucra pentru UTI, rămânând asociat și administrator la Talent Reserve SRL.
Anul 2017 a fost unul cu noroc pentru Benke Karoly. Familia cumpără trei terenuri intravilane în județul Brașov, în localitatea Lunca Câlnicului, cu suprafețe de 1.500, 1.600 și 1.700 de metri pătrați, două case de locuit în aceeași localitate (de 51 și 44 de metri pătrați) și o anexă gospodărească de 57 de metri pătrați.
Pe 15 decembrie 2017, Benke Karoly donează un apartament către „Benke C.” și „Benke V.”. În contul bancar mai are 25.000 de lei. În continuare, refuză să facă public venitul soției.
Judecător în România, profesor în Ungaria
În declarația completată în 2021, Benke Karoly menționează pentru prima dată valoarea dividendelor încasate de soția sa — 26.000 de lei. Tot atunci, aceasta se angajează ca product manager la Bestjobs Recrutare SA Târgu Mureș, unde salariul este, din nou, „confidențial”.
În ultima declarație depusă, în iunie 2024, Benke Karoly menționează depozite bancare la OTP Bank în valoare de 850.000 de lei, un salariu anual de 302.000 de lei de la CCR (circa 25.000 de lei net/lună), 19.000 de lei de la INM, ca formator de magistrați, și 9.900 de lei de la CSM, pentru activitatea de „membru în comisie examen de capacitate”.
De la Central European Academy, Benke Karoly a încasat, anul trecut, drepturi de proprietate intelectuală în valoare de 600.000 de forinți maghiari și 1 milion de forinți — aproximativ 12.500 de lei — de la Universitatea din Miskolc, Ungaria.
Firma Talent Reserve SRL este deținută și administrată de Oxana Rusu. Societatea, care are ca obiect de activitate „servicii de furnizare și management al forței de muncă”, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 18.000 de lei și o pierdere de 1.800 de lei.
Decizia CCR
CCR a decis că prevederile legale potrivit cărora declarațiile de avere trebuie să conțină și bunurile și veniturile soților sunt neconstituționale, admițând astfel o sesizare ce viza articole ale Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice.
„Determină asumarea răspunderii penale a declarantului pentru informații pe care acesta nu le deține/nu le cunoaște în mod direct”, a argumentat Curtea.
De asemenea, declarațiile de avere nu vor mai fi publice, Curtea invocând „concepția europeană orientată spre necesitatea protecției vieții private și a datelor cu caracter personal”, precum și prevederea din Constituție potrivit căreia „autoritățile publice respectă și ocrotesc viața intimă, familială și privată”.
Decizia Curții produce efecte doar pentru viitor și nu privește declarațiile de avere și interese depuse anterior publicării în Monitorul Oficial.
Oficialii Agenției Naționale de Integritate (ANI) au transmis, joi, că decizia CCR referitoare la declarațiile de avere și interese poate încălca toate angajamentele asumate de România la nivel internațional în ultimii 20 de ani în ceea ce privește lupta împotriva corupției și asigurarea integrității în funcția publică.
De asemenea, aceasta poate afecta aderarea României la OCDE și progresele înregistrate în cadrul exercițiilor de monitorizare ale Uniunii Europene (Raportul privind Statul de Drept) și ale Consiliului Europei (Grupul de State împotriva Corupției – GRECO).
Follow The Money este o publicație independentă și ne bazăm pe informații verificate pentru a aduce cititorilor noștri subiecte relevante și de interes public. Dacă ai un pont, o informație importantă sau un subiect care merită investigat, ne poți scrie la contact@followthemoney.ro.