Pe cale de a reintra la guvernare, USR propune desființarea AMEPIP, pentru care au fost suspendate 330 milioane euro din PNRR
Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) ar urma să fie desființată în contextul necesității urgente de a reduce dimensiunea aparatului administrativ, de a elimina instituțiile redundante și de a responsabiliza ministerele în gestionarea directă a întreprinderilor publice din subordine.
Daniel Ionașcu
6/4/20251 min read


Atribuțiile agenției ar urma să fie preluate de către o direcție specializată în cadrul Secretariatului General al Guvernului, relevă documentul analizat de Profit.ro.
De ce este important: Comisia Europeană urmează să achite doar 1,279 miliarde euro din cererea de plată numărul 3 aferentă PNRR, iar 869 milioane de euro sunt suspendate de la plată, noul Guvern având la dispoziție să ia măsurile necesare până la 28 noiembrie pentru a recupera acești bani. Din suma oprită de la plată, 330 milioane euro sunt suspenadate pentru faptul că nu au fost selectați conform normelor solicitate de CE noii șefi ai Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).
Chiar în ”curtea” Guvernului, demnitarii Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), instituția care monitorizează companiile de stat, au fost forțați să demisioneze, la atenționarea CE, care i-a considerat ca fiind într-o situație de incompatibilitate, fiind foști și noi șefi ai agenției.
Numită de premierul Ciolacu, președinte interimar al AMEPIP, Corina Crețu, a plecat, în luna aprilie, de la conducerea acutorității, fiind numită consul general la Salonic tot de Marcel Ciolacu, iar conducerea AMEPIP nu a fost încă selectată.
Acum, unul dintre partidele care ar urma să formeze noul guvern, respectiv USR, propune desființarea AMEPIP și invocă motivele pentru înlocuirea acestei cu o direcție din subordinea Guvernului.
Articolul complet, pe site- ul Profit.
Follow The Money este o publicație independentă și ne bazăm pe informații verificate pentru a aduce cititorilor noștri subiecte relevante și de interes public. Dacă ai un pont, o informație importantă sau un subiect care merită investigat, ne poți scrie la contact@followthemoney.ro.