Nicușor Dan: "România trebuie să se concentreze pe restabilirea credibilității, atât intern, cât și extern, pentru a șterge orice urmă de scepticism din ochii partenerilor occidentali"
4/30/20253 min read


Domnule Nicușor Dan, principalele atribuții ale unui șef de stat sunt legate de politica externă și de apărare. Președintele este comandantul forțelor armate, potrivit Constituției. În ceea ce privește apărarea României, care sunt intențiile dumneavoastră, mai ales că tot mai mulți lideri europeni avertizează asupra intențiilor agresive ale Rusiei?
Nicușor Dan: Am arătat și în programul meu că voi cere alocarea treptată, până în 2030, a 3,5% din PIB pentru Apărare.
Însă, în paralel, trebuie să reformăm armata și să dezvoltăm capacități interne de producție.
Pe de altă parte, fiindcă ne confruntăm cu forme de război hibrid, este nevoie de înființarea unei forțe operaționale pentru combaterea amenințărilor hibride (inclusiv atacuri cibernetice și dezinformare), modernizarea infrastructurii de intelligence prin utilizarea inteligenței artificiale și a tehnologiilor de tip big data, parteneriate cu experți din sectorul privat în securitate cibernetică și integrarea într-un sistem european de intelligence.
În sfârșit, România trebuie să încurajeze SUA să-și mențină trupele în baza de la Kogălniceanu. Faptul că trupele americane folosesc baza este un avantaj pentru ei pentru influența pe care vor să o aibă în Orientul Mijlociu.
Dacă România poate face ceva pentru a păstra trupele americane, vrem să facem acest lucru.
Un element care vă diferențiază față de alți candidați este că vorbiți deschis despre perspectiva unirii cu Republica Moldova...
Nicușor Dan: Am declarat unui post din Republica Moldova că mi-aș dori azi unirea. Realitatea juridică este că avem două state și decizia de unire trebuie juridic să fie luată de majoritatea din cele două state.
În 2018, România a dat o declarație a Parlamentului, care spune în esență că atunci când R. Moldova va dori, România e gata pentru unire.
De ce în momentul acesta nu există o majoritate în Republica Moldova care să vrea unire? Asta ține de seriozitatea statului român, de problemele din vămi, de problemele cu obținerea cetățeniei, de ceea ce văd cetățenii Republicii Moldova când vin în România.
Dacă România ar fi fost mult mai serioasă în această relație, eu cred că lucrurile ar fi fost mult mai evidente. Până atunci, România trebuie să fie pragmatică, să-și folosească influența la Bruxelles pentru parcursul european al Republicii Moldova, să realizeze acel fond de garantare pentru a face o conexiune economică mult mai puternică decât acum.
Ați insistat – și aici, din nou, vă diferențiați de contracandidații dvs – pe integrarea României în așa-numitul „format de la Weimar+”...
Nicușor Dan: Viitorul președinte al României va trebui să depună eforturi susținute pentru integrarea țării în formatul Weimar+ (extinderea Triunghiului de la Weimar, din 1991, ce include acum Germania, Franța, Polonia, Marea Britanie, Italia și Spania – toate membre NATO).
Acest format reprezintă nucleul în jurul căruia se conturează polul european al NATO și va reprezenta pilonul central al securității europene în perioada post-conflict din Ucraina.
Este public faptul că sunteți un susținător al Ucrainei, dar ce credeți că trebuie făcut în continuare pentru a sprijini această țară?
Nicușor Dan: România a procedat corect când a sprijinit Ucraina. Avem un stat agresor care a rupt un echilibru geopolitic, iar România face parte dintr‐un bloc pro-occidental care îi asigură securitatea.
De soarta războiului din Ucraina este legată și Republica Moldova.
Ce cred că ar fi trebuit făcut, ar fi trebuit explicat mai bine oamenilor de ce ajutorul nostru pentru Ucraina este important.
Dar ar trebui să trimitem trupe de menținere a păcii în Ucraina?
Nicușor Dan: Vecinătatea cu Rusia ar trebui să excludă România din orice misiune de acest tip. Însă această perspectivă rămâne o ipoteză teoretică atâta timp cât Rusia a declarat în repetate rânduri că nu doreşte prezenţa naţiunilor neprietenoase pe teritoriul ucrainean, chiar şi în cadrul unei misiuni de menţinere a păcii.
În sfârșit, e o întrebare simplă, poate prea simplă: între UE și SUA ce ați alege?
Nicușor Dan: Va trebui să alegem între SUA și UE? Nu. În politica externă, este esențial să rămânem alături de nucleul statelor occidentale.
Statele Unite și NATO sunt garanții fundamentali ai securității noastre, fără de care nu putem concepe un viitor sigur.
În același timp, Uniunea Europeană reprezintă cadrul politic și economic care ne oferă oportunități reale de dezvoltare și de creștere a nivelului de trai.
Dar cea mai mare problemă o avem aici: România trebuie să se concentreze pe restabilirea credibilității, atât intern, în fața propriilor cetățeni, cât și extern, pentru a șterge orice urmă de scepticism din ochii partenerilor occidentali.
MATERIAL PUBLICITAR POLITIC
Candidat independent NICUȘOR-DANIEL DAN | e-mail: contact@nicusordan.ro
Adresa poștală: Bd. Regina Elisabeta nr. 38, Sector 5, București
CMF 34250009 CPP A1B1C1D1E1