În plină criză bugetară, George Tuță toacă bani publici în compania-faliment a Sectorului 1

În plină criză bugetară, George Tuță pompează bani în Compania de Investiții a Sectorului 1 – o adevărată gaură neagră a banului public. Cine profită? Firmele PNL și sinecurile de partid.

Paul Marat

6/8/20253 min read

În prezent, la Compania de Investiții și Dezvoltare Sector 1 SA, aflată în subordinea Consiliului Local Sector 1, sunt 7 funcții de conducere și doar 6 de execuție. Societatea este cunoscută pentru faptul că, în 2020, a plătit suma de 300.000 de euro pentru Spitalul de Urgență „Sfântul Vasile”, pe care fostul primar Daniel Tudorache promitea că îl va construi în Sectorul 1 dacă ar fi obținut un al doilea mandat. Spotul publicitar a fost însă interzis de CNA, care l-a considerat de natură să inducă publicul în eroare, întrucât spitalul era prezentat ca și cum ar fi existat deja. În realitate, nu era decât o machetă.

În mod firesc, această societate ar trebui desființată, mai ales în contextul crizei bugetare și al nevoii de a stopa risipa financiară. George Tuță nu face însă acest lucru – dimpotrivă.

Contract, în regim de repede înainte

În ședința din 29 aprilie 2025, primarul PNL a propus Consiliului Local Sector 1 mai multe proiecte care vizează această societate: aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2025 și demararea procedurii de selecție a membrilor Consiliului de Administrație al companiei.

În plus, a lansat în grabă o achiziție publică, prin cumpărare directă, de la societatea Pluri Consultans România, pentru „servicii prestate de un expert independent, persoană fizică sau juridică, specializată și autorizată în recrutarea resurselor umane, în vederea evaluării, selecției și nominalizării candidaților pentru postul de membru în Consiliul de Administrație al Companiei de Investiții și Dezvoltare Sector 1 SA”. Costurile: 11.000 de lei (2.211,86 euro).

Contractul a fost derulat de una dintre persoanele de încredere ale lui George Tuță – directoarea executivă Cristina Dima, șefa Direcției Comunicare Strategică și Guvernanță.

Controlată din Consiliul Local

După 2020, Compania de Investiții și Dezvoltare Sector 1 SA a fost controlată de PNL și PSD Sector 1, care și-au plasat oamenii în Adunarea Generală a Acționarilor și în Consiliul de Administrație. PNL și PSD au putut face acest lucru datorită majorității pe care o aveau în Consiliul Local Sector 1.

Pentru o perioadă îndelungată (2022–2023), compania a fost condusă de Carmen Radu, o apropiată a fostului liberal Dan Radu Rușanu, numită director general la propunerea consilierilor locali liberali, care și-au împărțit sferele de influență cu PSD în societățile aflate în subordinea Consiliului Local.

Managementul a fost slab, compania nu a performat pe piața liberă, iar din cei 40 de angajați câți erau în 2020, în prezent au mai rămas doar 6 angajați și un director general, potrivit organigramei. Cei mai mulți au plecat de bunăvoie, după ce administrația PSD–PNL le-a acordat salarii compensatorii consistente.

Management slab și sinecuri politice

La începutul acestui an, când au fost schimbați membrii AGA, consilierii USR au atras atenția că această companie ar trebui fie desființată, fie comasată cu societatea CET Grivița – aflată, de asemenea, în subordinea Consiliului Local Sector 1 – întrucât există mai multe funcții de conducere decât angajați.

Tot atunci au fost numiți doi noi membri în AGA – Florina Isabela Cican (PNL) și Ștefan Cobîrlie (PMP) – demonstrând că foamea de sinecuri și posturi politice e mai mare decât vreodată.

În prezent, membrii Consiliului de Administrație sunt: Anca Mistreanu, Ioan Victor Dogaru și Costin-Răzvan Chiriță.

În loc să ia măsuri responsabile într-un moment de gravă criză bugetară, primarul George Tuță continuă să alimenteze cu bani publici o companie falimentară, devenită platformă de recompensat clientela politică. În loc să închidă robinetul risipei, îl deschide și mai larg, protejând interesele de partid în defavoarea cetățenilor. Sectorul 1 are nevoie de investiții reale, nu de sinecuri mascate în structuri-fantomă.

Follow The Money este o publicație independentă și ne bazăm pe informații verificate pentru a aduce cititorilor noștri subiecte relevante și de interes public. Dacă ai un pont, o informație importantă sau un subiect care merită investigat, ne poți scrie la contact@followthemoney.ro.