Furnalul nr. 5 de la Liberty Galați “arde” bani publici: din 292 milioane euro au mai rămas 37 milioane euro

În ultimul an și jumătate, statul român a finanțat combinatul din Galați, prin Exim Banca Românească, cu 292 de milioane de euro. Scopul: repornirea Furnalului nr. 5, singurul operațional.

Daniel Ionașcu

6/5/20254 min read

Potrivit anunțului din 2 iunie, al Liberty Galați, furnalul a început să fie încărcat, primul pas în fluxul tehnologic. Între timp însă, din banii destinați producției au rămas sub 37 de milioane de euro, scrie Europa Liberă.

Pe 29 decembrie 2023, în timp ce lumea se bucura încă de cadourile primite de Crăciun și se pregătea pentru petrecerea de Revelion, conducerea combinatului siderurgic Liberty Galați, cel mai mare din sud-estul Europei, mai avea un motiv de sărbătoare: contracta de la Exim Banca Românească (deținută 98% de Ministerul Finanțelor) un credit pentru capital de lucru, cu dobândă subvenționată.

În total, era vorba de 708 de milioane de lei (142 de milioane euro), iar banii erau oferiți printr-o schemă de garantare pentru companiile afectate de războiul din Ucraina, aprobată de statul român în 2023.

Deși trecuseră doar doi ani de la profitul istoric de 1,36 miliarde de lei (272 milioane de euro) din 2021, conducerea combinatului era la acel moment în impas: o serie de factori externi și de decizii interne neinspirate afectaseră activitatea complexului industrial.

În decembrie 2023, când primea finanțarea de la banca statului, Liberty Galați avea pierderi de 2,3 miliarde de lei (460 de milioane euro), conform datelor publicate de termene.ro.

Cel mai mare producător de oțel integrat din România

Înființat în 1961, combinatul a fost preluat în 2019 de grupul britanic Liberty House, parte a GFC Alliance, controlată de miliardarul de origine indiană Sanjeev Gupta.

Cel mai mare producător de oțel integrat din România are în prezent o capacitate anuală de producție de două milioane de tone de oțel.

Păstrează încă un rol strategic în toate sectoarele de activitate, mai ales în domeniul construcțiilor și în dezvoltarea infrastructurii românești.

Iar în actualul context geopolitic are un rol esențial în strategia de apărare și securitate a României.

Împrumutul de 142 de milioane de euro din decembrie 2023 era destinat repornirii Furnalului 5, singurul rămas funcțional în combinat – oprit în cursul aceluiași an din motive financiare – și relansării activității.

Cu banii împrumutați, Furnalul 5 ar fi trebuit să producă 172.000 de tone de oțel/lună, adică suficient cât societatea să își acopere costurile, fără a putea însă face și plata datoriilor restante.

Pentru asta, ar fi trebuit să producă mai mult.

Combinatul de la Galați nu a reușit să atingă însă nici măcar nivelul minim stabilit.

Cum s-a topit creditul de 142 de milioane de euro

Banii împrumutați de la banca statului român au ajutat combinatul să țină Furnalul 5 operațional doar în prima jumătate a lui 2024.

Conform datelor din Planul de restructurare a activității Liberty Galați, combinatul a obținut atunci o creștere a producției, ajungând în martie 2024 la peste 136.000 de tone de oțel lichid într-o lună.

Era, însă, doar 79% din nivelul minim estimat pentru acoperirea cheltuielilor de producție.

Nu numai că nu era generat profit, dar veneau din urmă și datoriile scadente.

„Din păcate, din cauza acțiunilor terților, inclusiv în ceea ce privește lipsa unei flexibilități contractuale care să dea posibilitatea recalibrării costurilor și a condițiilor de plată ale Societății la nivelul producției realizate, conducerea Liberty Galați nu a reușit renegocierea contractelor pentru a reduce costurile la nivelul consumului efectiv și nici reeșalonarea termenelor de plată în linie cu încasările Companiei”, se arată în Planul de restructurare consultat de Europa Liberă.

Așa se face că majoritatea furnizorilor au redus treptat termenele de plată și au început să refuze să mai livreze mărfuri ori servicii în lipsa plății lor în avans.

În plus, deși pentru anul 2024 se prognoza o creștere a cererii de oțel în Uniunea Europeană, în realitate s-au înregistrat un declin și o scădere a prețurilor, de la un maximum de 4.308 dolari/tonă în martie 2023, la un minimum de 2.894 de dolari/tonă în august 2024.

„În aceste condiții, în pofida finanțării primite de la statul român prin EximBank, deficitul operațional de numerar s-a agravat, societatea fiind nevoită să limiteze nivelul achizițiilor de materii prime și servicii la nivelul încasărilor generate din vânzarea producției, fapt ce a dus la reducerea treptată a producției până la închiderea totală a furnalului în cursul lunii iunie 2024”, se arată în raportul întocmit de Sierra Quadrant și Euro Insol și consultat de Europa Liberă.

Furnalul nu a produs nimic vreme de aproape un an de zile. Primele semne privind reluarea producției au apărut luni, 2 iunie, cu informații privind încărcarea furnalului, adică etapa de pre-producție.

Citește investigația jurnalistică completă pe site-ul Europa Liberă.

Follow The Money este o publicație independentă și ne bazăm pe informații verificate pentru a aduce cititorilor noștri subiecte relevante și de interes public. Dacă ai un pont, o informație importantă sau un subiect care merită investigat, ne poți scrie la contact@followthemoney.ro. Ajută-ne să scoatem adevărul la lumină!