Dosarul contractelor păguboase de la Institutul de Cercetări Aerospațiale: Judecătorii anulează confiscarea specială a 3,7 milioane de euro
Inginerul Cătălin Nae, fost director al Institutului Național de Cercetare Aerospațială (INCAS), s-a ales în apel cu o decizie de trimitere spre rejudecare. Inițial, instanța de fond a constatat intervenția prescripției pentru faptele judecate, dar i-a obligat pe el și pe afaceriștii cărora le-a dat contracte de 6 milioane de euro să plătească prejudiciul, calculat la 3,7 milioane de euro.
Marius Apăvăloaie
6/3/20251 min read


Curtea de Apel București a considerat că Tribunalul a dispus în mod corect încetarea procesului penal cu privire Cătălin Nae și complicii lui, însă ar fi instituit măsura confiscării speciale fără a analiza contribuția penală a fiecărui inculpat, potrivit Libertatea.
Cătălin Nae este judecat pentru abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, după ce în perioada 2012-2014 a încheiat din partea INCAS 12 contracte păguboase cu firme fantomă pentru proiectare sau asistentă tehnică la Institut.
Firmele contractate de Cătălin Nae erau coordonate de afaceriști cu studii de 4, 8 și 10 clase și aveau ca obiect de activitate „comerţ cu amănuntul al articolelor de fierărie, al articolelor din sticlă şi al celor pentru vopsit”.
Aceste firme trebuiau să asigure proiectare, mentenanță, calibrare sau revizie la cele două suflerii (Subsonică și Trisonică), precum și la Tubul de șoc de la INCAS.
Cele două suflerii sunt instalații experimentale, în formă de tunel, care sunt folosite la determinarea forțelor aerodinamice exercitate de un curent de aer asupra unor machete de avioane.
Tubul de șoc este o instalație formată din subansamble, care poate fi extinsă până la 170 de metri, în care se pot face teste de rezistență la șocuri de diverse intensități.
„Agenții economici respectivi nu puteau să îndeplinească prestațiile (în domeniul cercetării aeronautice) la care se obligaseră, neavând capacitatea obiectivă să execute astfel de activități (nu dispuneau de capital uman și tehnic)”, arătau procurorii DNA în rechizitoriu.
Citește articolul complet pe site-ul Libertatea.
Follow The Money este o publicație independentă și ne bazăm pe informații verificate pentru a aduce cititorilor noștri subiecte relevante și de interes public. Dacă ai un pont, o informație importantă sau un subiect care merită investigat, ne poți scrie la contact@followthemoney.ro.